top of page
AgroArca2023

14. AGRO ARCA 2023

 

16.05.2023 - PRELOG. ODRŽAN 14. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA

U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

AGRO ARCA

U organizaciji Hrvatske zajednice inovatora i Grada Preloga od 12. do 14. svibnja 2023. održan je 14. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA

koji se održao na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog.

Ovogodišnja AGRO ARCA odvila se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, HAMAG-BICRO-a i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Sajam je otvorio Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je tom prilikom naglasio kako; „Ministarstvo poljoprivrede surađuje s akademskom zajednicom i drugim dionicima u istraživanju, razvoju i prijenosu znanja u području različitih modernih tehnologija koje će hrvatskim poljoprivrednicima smanjiti troškove, donijeti uštede repromaterijala, smanjiti broj radnih sati ljudi i strojeva te povećati kvantitetu i kvalitetu uroda, a u okruženju koje se dramatično mijenja inovacije su jamstvo unaprjeđenja domaće poljoprivredne proizvodnje.“ Svima su se prisutnima obratili i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek

te Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora.

AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti.

Sajam je okupio preko 100 izlagača iz 8 zemalja, a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima.

U sklopu sajma bilo se organizirane brojne radionice, konferencije i paneli. Tako se prvi dan održao Inovacijski forum na temu: „Nove vještine u poljoprivredi“ dok se drugi dan održala Panel diskusija na temu; „Obnovljivi izvori energije u službi uspješnih poljoprivrednih gospodarstava“ te Predavanje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju obrta i OPG-ova“.

AGRO ARCU svake godine prate i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Tako su i ove godine održane radionice za učenike 6-8 razred na temu: „Bakterije koje žive u tlu i neophodni su kulturama za rast“ u suradnji s Institutom Ruđer Bošković. Ujedno su održane STEM radionice osnove robotike LegoWeDo, dok su ipak najzanimljivije bile kreativne radionice za polaznike vrtića „Vesela loptica“ iz Preloga.

Istarski su se inovatori u organizaciji Saveza udruga inovatora Istarske županije predstavili sa četiri inovacije:
- BEG LUCIANO, MARSERVIS d.o.o - Kaštelir - PUTNIČKI KATAMARAN PROECO
- SAŠA MARUŠIĆ - Buje - GLAVA TRIMERA SA PRILAGODLJIVIM  ZUPČASTIM NOŽEVIMA
- MATKO PLOVANIĆ - Pula - VOZICHECK  SKLOPIVI STOL – KOLICA
- DRAGAN KAPELOTO - Pula - LEZZI VANJSKI LEŽAJEVI SA NADSTREŠNICOM

od kojih su dvije osvojile medalje a to su:
- Putnički katamaran PROECO, Marservisa d.o.o. Kaštelir - zlatna medalja
-"Vozicheck" sklopivi stol – transportna kolica Matka Plovanića, Pula - srebrna medalja

AGRO ARCA 2022

PRELOG - 13. SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI,

PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI


14.05.2022 je otvoren 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2022 u gradu Prelogu. Na sajmu se predstavlja više od 130 izlagača iz Hrvatske i 11 zemalja svijeta. Osim brojnih inovatora na sajmu se predstavljaju i brojni OPG-ovi i obrti iz međimurske županije ali i iz svih dijelova Hrvatske.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora te se osvrnuo na prošlost i sam početak ovog sajma.

Istaknuo je koliko su važni ljudski resursi i ono što se promovira, a svega toga nema bez bliske suradnje. Zahvalio se gradovima i županijama koji podupiru njihovu inicijativu te pozvao na daljnji rad.

Nakon toga svima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Preloga Zdravko Kvakan te rekao da je grad Prelog ponosan na to što se ovako veliki sajam održava upravo ovdje. Time se povećava i sama kvaliteta života, a istaknuo je i da se parcele na ovim područjima i gospodarskim zonama prodaju jako brzo.

U ime Obrtničke komore Međimurske županije prisutne je pozdravio predsjednik iste, gospodin Boris Lukovnjak, a u ime Uprave HAMAG-BICRO predsjednik Vjeran Vrbanec.
Sajam je službeno otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te naglasio važnost podrške ministarstva u promicanju hrvatskih poljoprivrednika, a posebno inovatora u poljoprivredi. Istaknuo je i važnost obrazovanja poljoprivrednika u primjeni tehnologija i korištenju inovacija kako bi se osigurali preduvjeti za napredak i rast konkurentnosti poljoprivrede.

Tijekom cijelog održavanja sajma možete sudjelovati na raznim radionicama, forumima te razgledavati odltimere izložene na vanjskom dijelu sajma.

Istarski inovatori su predstavili  7 prigodnih inovacija i to:

- STOLNA MINI SOLANA ZA CVIJET SOLI – SALT - Autora: IVAN ZIDAR – BOIR
- ORIGINALNI SUVENIRI S MOTIVOM ISTARSKE BATANE - Autora: DAMIR KAUZLARIĆA           
- WC šKOLJKA BEZ VODE I KEMIKALIJA - Autora: ERVINA MATIĆA
- VANJSKI LEŽAJEVI S Nadstrešnicom - Autora: DRAGANA KAPELOTA

- “QUBE” MULTIFUNKCIONALNA MODULARNA FOTELJA - Autora: ZORANA ČERNJA

- UREĐAJ ZA ZAšTITU OD DIVLJAČI – Autora: DRAGO TANKOVIĆA  i

- ZDRAVOMAT - AUTOMAT I APLIKACIJA ZA DOMAćE  EKO VOćE I POVRćE
  Autora: Fabijan Boldin, Paulo Paljuh, Albert Šujević, Stefano Turković, iz Gimnazije i strukovne škole 

  Jurja Dobrile PAZIN
Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bilo je organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola.

U sklopu sajma organizirani su i turistički vlakići koji sve sudionike voze u razgledavanje Preloga i Drone Akademija gdje će posjetitelji moći naučiti upravljati najmodernijim dronovima.

Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju javnosti svoje inovacije, eko ideje, i nove proizvode, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi.

AgroArca 22
AGRO ARCA 2021

AGRO ARCA 2021

PRELOG - 12. SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI,

PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Preloga od 02. do 04. srpnja 2021. godine  održao se 12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji

AGRO ARCA 2021 u Gradu Prelogu.
Ovogodišnja AGRO ARCA održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, suorganizatori su bili Grad Prelog, Hrvatska zajednica tehničke kulture, IFIA – Međunarodna federacija asocijacija inovatora, supokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, sponzori: HS Produkt i TEHNIX d.o.o. i partneri sajma Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HAMAG-BICRO, općina Belica, općina Goričan te Međimurska županija.
Sajam AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti. 
Sajam je okupio stotinjak izlagača iz 12 zemalja (Republika Irak, Republika Kazahstan, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Poljska, Ruska federacija, Republika Srbija, Republika Slovenija, Islamska republika Iran, Bosna i Hercegovina, Narodna republika Kina, Republika Jemen, Demokratska socijalistička republika Šri Lanka) a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima. U sklopu ovogodišnje AGRO ARCA-e održale su se brojne radionice i tribine, među kojima je prvog dana sajma posebnu pozornost privukla konferencija na temu „Digitalizacija u poljoprivredi“.
Osim tribine „Digitalizacija u poljoprivredi“ održana je i prezentacija Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Zaštita intelektualnog vlasništva“ koju je vodio Igor Bošnjaković, te 2 radionice Zvonimira Vađona; „Izrada uređaja za mjerenje temperature i vlažnosti zraka“ te „Bežični prijenos električne energije“
U sklopu svečanog otvorenja sve su izlagače pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dok je sajam prigodnim govorom otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.
Predsjednik Udruge inovatora Miljenko Šimpraga izrazio je nadu da će se broj izlagača s današnjih stotinjak ponovno popeti, jer je u najboljim danima AGRO ARCA okupljala njih 300 i više.
-Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju veliki učinak u gospodarskom razvoju Hrvatske. Imamo ogromne prirodne i ljudske potencijale koje ne koristimo. Danas se većina proizvodnje temelji na malim obiteljskim gospodarstvima i vrlo je važno da njihovi proizvodi imaju neku dodatnu vrijednost koja se stvara kroz izvornost i autohtonost ili uvođenjem inovacije poput ovih koje predstavljamo na sajmu. Takvi proizvodi onda, čak i u malim serijama, mogu biti konkurentni i na inozemnim tržištima, što su već dokazali naši vinari i maslinari, a mislim da to možemo postići i u drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Jednako je važna i suradnja akademske zajednice s industrijom, jer primjeri najrazvijenijih gospodarstava svijeta pokazuju da su inovacije ključni segment. Zato u okviru naše udruge uz 15-tak inovativnih tvrtki sada imamo i 12-13 članica iz akademske zajednice te je upravo njihovo povezivanje ključ gospodarskog razvoja smatra Šimpraga.
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat inovacije smatra preduvjetom daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva.

-U periodu od 2017. do 2019.godine na inovacijama smo počeli graditi rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Covid, potresi i neke druge stvari nakratko su nas usporili u toj namjeri. Već ova godina, siguran sam, u povećanju gospodarskog rasta i dolasku na neke brojke od 2019. godine dokazat će da EU fondovi, ali i državni proračun mogu biti ozbiljan generator ne samo gospodarskog rasta, već nečeg novog i drugačijeg, pametnog, zelenog i digitalnog. Do 2027.godine Hrvatskoj je na raspolaganju 24,2 milijarde eura za digitalno i zeleno. Svi oni projekti koji će ići u tom pravcu sigurno će biti dobro ocijenjeni i iz jedne teoretske prijeći u praktičnu fazu, a to je u stvari onaj ključni doprinos koji dajemo u gospodarskom rastu i povećanju standarda, poručio je Horvat.
Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek potvrdio je da će Prelog biti domaćin ovog sajma slijedeće 2 godine.
-Ovo je za nas jedan novi iskorak. Radi se o inovaciji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji što je za nas posebno značajno, jer je upravo prehrambena industrija velika želja Grada Prelog i našeg gospodarstva. Ovdje se, naime, proizvode velike količine jabuka i ostalog voća, a nemamo prehrambenu industriju. Možda ovaj sajam potakne nešto takvo, pa da na sjeveru i u našem Međimurju počnemo razvijati, odnosno razmišljati o razvoju jedne prehrambene industrije koja bi objedinila ovu našu poljoprivrednu proizvodnju. Mi smo i sada zadovoljni njezinim rezultatima i oni su dobri, jer mi, zahvaljujući našim aktivnim poljoprivrednicima, ovdje nemamo neobradive zemlje, ali onaj finiš i proizvodnja finalnog proizvoda nam nedostaje. Mislim da je ovaj sajam u tom smislu puno pogodak i da će potaknuti razmišljanja u tom smjeru, rekao je Kolarek.

U sklopu ovogodišnjeg sajma AGRO ARCA, obilježili su se i Dani tehničke kulture Međimurske županije, 75 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije.

Postavljena je izložba učeničkih radova i radova koje su izradili profesori tehničke kulture.

Oldtimer klub „Međimurje“ postavio je oldtimer traktore i poljoprivrednu mehanizaciju, dok ostale članice Zajednice predstavljaju svoje aktivnosti.

Istarski inovatori su predstavili  7 prigodnih inovacija i to:

- FITOAROMINI PRIRODNI OSVJEŽIVAČI – Svjet biljaka, Vodnjan

- PRIRODNI ELIKSIRI OD VOĆA, POVRĆA I SAMONIKLOG BILJA – Natura Club, Bale

- JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA – Blaž Ilić, Fažana

- AUTOMATIZIRANI UREĐAJ ZA PROIZVODNJU ČEVAPĆIĆA – Klaudio Šturman, Rovinj

- SAMOHODNI UREĐAJ ZA ČIŠČENJE VODENIH POVRŠINA – Ervin Matić, Poreč

- TORBA ZA BRANJE PLODOVA I AROMATIČNOG BILJA – Bartol Pereša, Pula

- NAPRAVA ZA BUŠENJE POLUTKI KOLAČA „BRESKVICA“ – Modrušan  Josip,  Štinjan
U 3 dana 12. međunarodnog sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA predstavilo se stotinjak izlagača dok je broj posjetitelja bio oko 500 uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.
Na sajmu je dodijeljeno u kategorijama mladi inovatori i inovatori seniori; 14 zlatnih medalja, 16 srebrnih i 7 brončanih medalja, dok je najboljom inovacijom sajma AGRO ARCA 2021 proglašena PAMETNA PČELARSKA VAGA - SMART BEE autora Matije Hržića koji je ujedno i primio GRAND PRIX AGRO ARCA 2021.
Na kraju dodijele nagrada Udruga inovatora Hrvatske posebne nagrade za doprinos organizaciji sajma AGRO ARCA dodijelila je tvrtki TEHNIX d.o.o. i Gradu Prelogu.