top of page
AgroArca 22

AGRO ARCA 2022

PRELOG - 13. SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI,

PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI


14.05.2022 je otvoren 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2022 u gradu Prelogu. Na sajmu se predstavlja više od 130 izlagača iz Hrvatske i 11 zemalja svijeta. Osim brojnih inovatora na sajmu se predstavljaju i brojni OPG-ovi i obrti iz međimurske županije ali i iz svih dijelova Hrvatske.

Na samom početku sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora te se osvrnuo na prošlost i sam početak ovog sajma.

Istaknuo je koliko su važni ljudski resursi i ono što se promovira, a svega toga nema bez bliske suradnje. Zahvalio se gradovima i županijama koji podupiru njihovu inicijativu te pozvao na daljnji rad.

Nakon toga svima se obratio zamjenik gradonačelnika grada Preloga Zdravko Kvakan te rekao da je grad Prelog ponosan na to što se ovako veliki sajam održava upravo ovdje. Time se povećava i sama kvaliteta života, a istaknuo je i da se parcele na ovim područjima i gospodarskim zonama prodaju jako brzo.

U ime Obrtničke komore Međimurske županije prisutne je pozdravio predsjednik iste, gospodin Boris Lukovnjak, a u ime Uprave HAMAG-BICRO predsjednik Vjeran Vrbanec.
Sajam je službeno otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te naglasio važnost podrške ministarstva u promicanju hrvatskih poljoprivrednika, a posebno inovatora u poljoprivredi. Istaknuo je i važnost obrazovanja poljoprivrednika u primjeni tehnologija i korištenju inovacija kako bi se osigurali preduvjeti za napredak i rast konkurentnosti poljoprivrede.

Tijekom cijelog održavanja sajma možete sudjelovati na raznim radionicama, forumima te razgledavati odltimere izložene na vanjskom dijelu sajma.

Istarski inovatori su predstavili  7 prigodnih inovacija i to:

- STOLNA MINI SOLANA ZA CVIJET SOLI – SALT - Autora: IVAN ZIDAR – BOIR
- ORIGINALNI SUVENIRI S MOTIVOM ISTARSKE BATANE - Autora: DAMIR KAUZLARIĆA           
- WC šKOLJKA BEZ VODE I KEMIKALIJA - Autora: ERVINA MATIĆA
- VANJSKI LEŽAJEVI S Nadstrešnicom - Autora: DRAGANA KAPELOTA

- “QUBE” MULTIFUNKCIONALNA MODULARNA FOTELJA - Autora: ZORANA ČERNJA

- UREĐAJ ZA ZAšTITU OD DIVLJAČI – Autora: DRAGO TANKOVIĆA  i

- ZDRAVOMAT - AUTOMAT I APLIKACIJA ZA DOMAćE  EKO VOćE I POVRćE
  Autora: Fabijan Boldin, Paulo Paljuh, Albert Šujević, Stefano Turković, iz Gimnazije i strukovne škole 

  Jurja Dobrile PAZIN
Na prostoru sajma AGRO ARCA 2022 bilo je organizirano nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola.

U sklopu sajma organizirani su i turistički vlakići koji sve sudionike voze u razgledavanje Preloga i Drone Akademija gdje će posjetitelji moći naučiti upravljati najmodernijim dronovima.

Svake godine na izložbenom prostoru izlagači promoviraju javnosti svoje inovacije, eko ideje, i nove proizvode, mehanizaciju i tehnologiju u poljoprivredi.

AGRO ARCA 2021

AGRO ARCA 2021

PRELOG - 12. SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI,

PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Grada Preloga od 02. do 04. srpnja 2021. godine  održao se 12. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji

AGRO ARCA 2021 u Gradu Prelogu.
Ovogodišnja AGRO ARCA održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, suorganizatori su bili Grad Prelog, Hrvatska zajednica tehničke kulture, IFIA – Međunarodna federacija asocijacija inovatora, supokrovitelj Hrvatska gospodarska komora, sponzori: HS Produkt i TEHNIX d.o.o. i partneri sajma Državni zavod za intelektualno vlasništvo, HAMAG-BICRO, općina Belica, općina Goričan te Međimurska županija.
Sajam AGRO ARCA posebnu pozornost posvećuje inovacijama u poljoprivredi, iz razloga što one pridonose unaprjeđenju konkurentnosti proizvodnje i prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i okolišno prihvatljivoj i energetski učinkovitoj poljoprivrednoj djelatnosti. 
Sajam je okupio stotinjak izlagača iz 12 zemalja (Republika Irak, Republika Kazahstan, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Poljska, Ruska federacija, Republika Srbija, Republika Slovenija, Islamska republika Iran, Bosna i Hercegovina, Narodna republika Kina, Republika Jemen, Demokratska socijalistička republika Šri Lanka) a predstavila su se i brojna lokalna obiteljska i poljoprivredna gospodarstva iz Međimurja i okolice sa svojim proizvodima. U sklopu ovogodišnje AGRO ARCA-e održale su se brojne radionice i tribine, među kojima je prvog dana sajma posebnu pozornost privukla konferencija na temu „Digitalizacija u poljoprivredi“.
Osim tribine „Digitalizacija u poljoprivredi“ održana je i prezentacija Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo „Zaštita intelektualnog vlasništva“ koju je vodio Igor Bošnjaković, te 2 radionice Zvonimira Vađona; „Izrada uređaja za mjerenje temperature i vlažnosti zraka“ te „Bežični prijenos električne energije“
U sklopu svečanog otvorenja sve su izlagače pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dok je sajam prigodnim govorom otvorio izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.
Predsjednik Udruge inovatora Miljenko Šimpraga izrazio je nadu da će se broj izlagača s današnjih stotinjak ponovno popeti, jer je u najboljim danima AGRO ARCA okupljala njih 300 i više.
-Poljoprivreda i prehrambena industrija imaju veliki učinak u gospodarskom razvoju Hrvatske. Imamo ogromne prirodne i ljudske potencijale koje ne koristimo. Danas se većina proizvodnje temelji na malim obiteljskim gospodarstvima i vrlo je važno da njihovi proizvodi imaju neku dodatnu vrijednost koja se stvara kroz izvornost i autohtonost ili uvođenjem inovacije poput ovih koje predstavljamo na sajmu. Takvi proizvodi onda, čak i u malim serijama, mogu biti konkurentni i na inozemnim tržištima, što su već dokazali naši vinari i maslinari, a mislim da to možemo postići i u drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje. Jednako je važna i suradnja akademske zajednice s industrijom, jer primjeri najrazvijenijih gospodarstava svijeta pokazuju da su inovacije ključni segment. Zato u okviru naše udruge uz 15-tak inovativnih tvrtki sada imamo i 12-13 članica iz akademske zajednice te je upravo njihovo povezivanje ključ gospodarskog razvoja smatra Šimpraga.
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat inovacije smatra preduvjetom daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva.

-U periodu od 2017. do 2019.godine na inovacijama smo počeli graditi rast i razvoj hrvatskog gospodarstva. Covid, potresi i neke druge stvari nakratko su nas usporili u toj namjeri. Već ova godina, siguran sam, u povećanju gospodarskog rasta i dolasku na neke brojke od 2019. godine dokazat će da EU fondovi, ali i državni proračun mogu biti ozbiljan generator ne samo gospodarskog rasta, već nečeg novog i drugačijeg, pametnog, zelenog i digitalnog. Do 2027.godine Hrvatskoj je na raspolaganju 24,2 milijarde eura za digitalno i zeleno. Svi oni projekti koji će ići u tom pravcu sigurno će biti dobro ocijenjeni i iz jedne teoretske prijeći u praktičnu fazu, a to je u stvari onaj ključni doprinos koji dajemo u gospodarskom rastu i povećanju standarda, poručio je Horvat.
Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek potvrdio je da će Prelog biti domaćin ovog sajma slijedeće 2 godine.
-Ovo je za nas jedan novi iskorak. Radi se o inovaciji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji što je za nas posebno značajno, jer je upravo prehrambena industrija velika želja Grada Prelog i našeg gospodarstva. Ovdje se, naime, proizvode velike količine jabuka i ostalog voća, a nemamo prehrambenu industriju. Možda ovaj sajam potakne nešto takvo, pa da na sjeveru i u našem Međimurju počnemo razvijati, odnosno razmišljati o razvoju jedne prehrambene industrije koja bi objedinila ovu našu poljoprivrednu proizvodnju. Mi smo i sada zadovoljni njezinim rezultatima i oni su dobri, jer mi, zahvaljujući našim aktivnim poljoprivrednicima, ovdje nemamo neobradive zemlje, ali onaj finiš i proizvodnja finalnog proizvoda nam nedostaje. Mislim da je ovaj sajam u tom smislu puno pogodak i da će potaknuti razmišljanja u tom smjeru, rekao je Kolarek.

U sklopu ovogodišnjeg sajma AGRO ARCA, obilježili su se i Dani tehničke kulture Međimurske županije, 75 godina djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije.

Postavljena je izložba učeničkih radova i radova koje su izradili profesori tehničke kulture.

Oldtimer klub „Međimurje“ postavio je oldtimer traktore i poljoprivrednu mehanizaciju, dok ostale članice Zajednice predstavljaju svoje aktivnosti.

Istarski inovatori su predstavili  7 prigodnih inovacija i to:

- FITOAROMINI PRIRODNI OSVJEŽIVAČI – Svjet biljaka, Vodnjan

- PRIRODNI ELIKSIRI OD VOĆA, POVRĆA I SAMONIKLOG BILJA – Natura Club, Bale

- JEDNODJELNA GLAVA KOSILICE TRIMERA – Blaž Ilić, Fažana

- AUTOMATIZIRANI UREĐAJ ZA PROIZVODNJU ČEVAPĆIĆA – Klaudio Šturman, Rovinj

- SAMOHODNI UREĐAJ ZA ČIŠČENJE VODENIH POVRŠINA – Ervin Matić, Poreč

- TORBA ZA BRANJE PLODOVA I AROMATIČNOG BILJA – Bartol Pereša, Pula

- NAPRAVA ZA BUŠENJE POLUTKI KOLAČA „BRESKVICA“ – Modrušan  Josip,  Štinjan
U 3 dana 12. međunarodnog sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji - AGRO ARCA predstavilo se stotinjak izlagača dok je broj posjetitelja bio oko 500 uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.
Na sajmu je dodijeljeno u kategorijama mladi inovatori i inovatori seniori; 14 zlatnih medalja, 16 srebrnih i 7 brončanih medalja, dok je najboljom inovacijom sajma AGRO ARCA 2021 proglašena PAMETNA PČELARSKA VAGA - SMART BEE autora Matije Hržića koji je ujedno i primio GRAND PRIX AGRO ARCA 2021.
Na kraju dodijele nagrada Udruga inovatora Hrvatske posebne nagrade za doprinos organizaciji sajma AGRO ARCA dodijelila je tvrtki TEHNIX d.o.o. i Gradu Prelogu.

AGRO ARCA 2019

ISTARSKI INOVATORI NA SAJMU INOVACIJA U POLJOPRIVREDI,

PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI U KARLOVCU

 

  Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorio je u Karlovcu. Međunarodni sajam inovacija AGRO ARCA koji je ove godine okupio oko 200 izlagača i Udruga inovatora iz Hrvatske i svijeta, s brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji. Bogati inovatorski sadržaj ovogodišnjeg sajma, svi zainteresirani posjetitelji su mogli besplatno razgledati od 25. do 27. travnja 2019. u Domu oružanih snaga Republike Hrvatske Zrinski u Karlovcu. Organizator je bila Udruga inovatora Hrvatske dok su suorganizatori bili  Grad KarlovacIFIA - Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatoraHrvatska zajednica tehničke kulture uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivredeMinistarstvo znanosti i obrazovanjaMinistarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a suprokovitelj  je bila Hrvatska gospodarska komora, a sponzor  HS Produkt iz Karlovca. Organizatori ove međunarodne izložbe inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, pripremili su bogat program, sadržaje, ali i brojne degustacije koje su donijeli domaći i inozemni izlagači. „Najveći hrvatski inovator Nikola Tesla govorio je kako se od tisuću ideja tek jedna zaokruži kao inovacija, a od tisuću inovacija jedna postane utrživ proizvod. U takvom kontekstu treba gledati na ovogodišnji sajam, kroz koji želimo graditi vertikalu od malih, srednjih i velikih inovatora kako bi komercijalizirali svoje ideje i inovacije. Želimo uključiti i akademsku zajednicu u partnerstvu za ovakve projekte, a bitna je i medijacija države“ – naglasio je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske. AGRO ARCA bila je namijenjena razmjeni znanja i za promociju inovatora i udruženja inovatora, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i poduzetnika, udruženja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika. To je i bilo mjesto za promidžbu međunarodnih, nacionalnih i lokalnih poljoprivrednih, turističkih i gospodarskih organizacija znanstvenika i akademske zajednice te obrazovnih institucija.

Na sajmu inovacija AGRO ARCA pružila je  mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju inovativnost i kreativnost kao i dosege u proizvodnji i preradi hrane Savez udruga inovatora Istarske županije i Društvo inovatora Pula predstavili su se s 7 izuzetno interesantnim inovacijama i to:

-Jednodijelnu glava kosilice trimera autora Blaža Ilića iz Fažane.

- Samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina autora Ervina Matića iz Poreča

 -univerzalne dodatke za ljestve i škalune  autora Josipa Modrušana iz Štinjana         

 -Postupak proizvodnje i dobivanja ružmarinske kiseline (ra) - aktivne tvari u biljnim kompleksima

  primjenom nanotehnologije larosa autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Vodnjana

 -  torba za branje plodova i skupljanje aromatičnog  bilja autora Bartola Pereše iz Pule

-MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i  visokog  antoksidativnog kapaciteta

  autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan,

-Postupak produktivnog zbrinjavanja biološkog otpada iz vinske industrije(vinski drop) i maslinarstva(list

  masline nakon rezidbe) u svrhu dobivanja visoko vrijednog proizvoda za korištenje u industriji 

   kozmetike, te kao dodatak prehrani autora Ozrena Milisavljevića iz Pule.

Voditelj zastupničkog tima na AGRO- ARCI  bio je Leo Pincan zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije. Štand istarskih inovatora posjetio je Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat  i s interesom razgledao i posebno degustirao MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i visokog  antoksidativnog kapaciteta čiji su autori Dubravka Orlić

 Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan.

Ocjenjivački sud AGRO ARCE  istarske inovatore nagradio je odličjima 4 inovacije i to:

-MED(I)RA – napitak s medom i ružmarinskom kiselinom i visokog  antoksidativnog kapaciteta

  autori Dubravka Orlić Bašlin i Mijo Miljak iz Svijeta biljaka-Vodnjan  i Samohodni uređaj za čišćenje

vodenih površina autora Ervina Matića iz Poreča srebrnim medaljama dok je Jednodijelnu glavu kosilice trimera autora Blaža Ilića iz Fažane i torbu za branje plodova i skupljanje aromatičnog  bilja autora Bartola Pereše iz Pule brončanim medaljama.

Poseban interes posetilaca pored nagrađenih inovacija imala je inovacija Ozrena Milisavljevića iz Pule-Postupak produktivnog zbrinjavanja biološkog otpada iz vinske industrije (vinski drop) i maslinarstva (list  masline nakon rezidbe) u svrhu dobivanja visoko vrijednog proizvoda za korištenje u industriji  kozmetike, te kao dodatak prehrani.

AGRO ARCA 2019