top of page
kanfanar 2022

STRUČNA EDUKACIJA: POTICAJI, POTPORA I POMOĆ U ODGOJU I OBRAZOVANJU UČENIKA S TEŠKOĆAMA U OKVIRU PROJEKTA MALIM KORAKOM DO USPJEHA

Stručna edukacija usmjerena na različite pristupe i metode u odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama pomoću likovnih aktivnosti, obuhvaćajući edukacijsku-rehabilitaciju, likovnu terapiju i likovnu pedagogiju održana je 16. ožujka 2022. u OŠ Petra Studenca Kanfanar za učiteljice/učitelje osnovne škole (razredne nastave u nižim razredima i predmetne nastave u višim razredima), a sudjelovao je i ravnatelj škole

g. Ivor Kuček. Nastavak je to odlične i dugogodišnje suradnje sa školom

i Društvom inovatora Kanfanar - Rovinj.

Edukaciju je organizirala gospođa Silvana Svilar kao dio projekta Malim korakom do uspjeha Udruge inovatora Hrvatske, a izvršiteljica je bila Ivana Ježić, učiteljica-mentorica likovne kulture i likovna terapeutkinja, diplomirana profesorica povijesti umjetnosti, s dugogodišnjim iskustvom provođenja likovnih aktivnosti s učenicima s teškoćama, s učenicima urednoga razvoja i nadarenim učenicima.

Edukacija se sastojala od vođene likovne radionice i predavanja s power point prezentacijom radi osnaživanja kompetencija učitelja za svakodnevni rad s učenicima u suvremenim inkluzivnim uvjetima koji nastoje ravnopravno uključiti sve učenike i učenice u što kvalitetnije i aktivno

sudjelovanje u nastavnim procesima.

Naglasak je stavljen poticanje, potporu i pomoć učenicima pri likovnim procesima u kojima je pomoću likovnih materijala, pribora i tehničkih postupaka te neverbalne komunikacije omogućeno istovremeno sudjelovanje svih učenika tako da rad može privući njihov interes i razvijati njihove potencijale. Radionica je zorno predočila učiteljicama/učiteljima kako mogu organizirati aktivan rad učenika pomoću vođenih vježbi i zadataka, prilagođujući se različitim interesima i razinama funkcioniranja učenika.
Svim učenicima u suvremenim oblicima poučavanja i učenja može specifičan likovni pristup uz primjenu edukacijsko-rehabilitacijskih postupaka povezanih s poticanjem na aktivan rad likovnim materijalima poboljšati motoričke, koordinacijske i kreativne vještine, produljiti vrijeme rada, poboljšati koncentraciju te razvijati interese i širiti vidike, obogaćujući njihov pristup odgojno-obrazovnim sadržajima razredne i predmetne nastave te međupredmetnim temama.

Učitelji su tijekom rada vrlo kratko ponovili temeljne pojmove likovnoga jezika, a upoznati su i s osnovnim načelima likovne terapije koja u kombinaciji s edukacijskom rehabilitacijom može poticati cjelovit razvoj svih učenika i pozitivno djelovati na odgojno-obrazovne procese.

Takav je pristup uveo i same učiteljice/učitelje u aktivan likovni rad sa sljedećim naglascima:

- načela likovne pedagogije uz verbalnu i neverbalnu komunikaciju s učenicima,

- slikarski postupci u kombiniranoj tehnici voštanih pastela i tempere,

- usmjerenost na uporabu elemenata likovnoga jezika: različitih crta i kolorističkih kontrasta (komplementarnoga, toplo-hladnoga ili svijetlo-tamnoga),

- izrada kompozicije na temu koja se može povezati s likovno-terapijskim ishodima te

- predanost kreativnom likovnom izražavanju.

Učitelji su zainteresirao sudjelovali u interaktivnom predavanju uz prikazane brojne primjere učeničkih likovnih radova povezanih s iskustvima iz prakse i kreativno sudjelovali u likovnoj radionici te izrazili želju da se nastavi suradnja njihove škole s Udrugom inovatora Hrvatske, a naglasili su i želju da se bolje upoznaju s likovno-terapijskim postupcima i širim mogućnostima njihove primjene

u odgoju i obrazovanju učenika.

1339_4120_tehnickeinovacijemladioutlines861.jpg
radionica kanfanar 2021

 ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA U OKVIRU PROGRAMA "TEHNIČKE INOVACIJE I MLADI"

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Društva inovatora Kanfanar – Rovinj u Osnovnoj školi Petra Studenca, Kanfanar dana 12. studenog 2021. održana je edukativna radionica za mlade „Mahalica“ u okviru programa Tehničke inovacije i mladi.
Učenici osmog razreda, njih 12 sudjelovali su u izradi uređaja „Mahalica“. Uz upotrebu lemilice zalemili su dijelove uređaja prema priloženoj shemi. Nakon završenog uređaja voditelj ih je upoznao s osnovama programiranja i svaki učenik si je po svojoj želji programirao svoje ime ili neki znak.
Uz stručno vodstvo gospodina Zvonimira Vađona, stalnog vanjskog suradnika Udruge inovatora Hrvatske i svesrdnu pomoć gospođe Ane Vađon učenici su s uspjehom izradili svoj uređaj i bili su oduševljeni što su s uspjehom programirali riječi koje su zaželjeli.
U uvodnom dijelu učenici su imali priliku čuti zanimljive podatke razvoju elemenata za rasvjetu. Od pronalaska prve žarulje sa ugljenom niti (Swan 1860), unapređenju (Edison 1879), pokusima Tesle sa fluorescentnom rasvjetom (1890), razvoju i primjeni današnjih žarulja sa volframovom žarnom niti (Franjo Hanaman 1903) i tehnologiji i primjeni svjetlećih dioda (LED) njihovom doprinosu u ekološkom smislu. Uvod su ocijenili jako pozitivno jer su usvojili nova saznanja.

radionica 2020

U OSNOVNOJ ŠKOLI PETRA STUDENCA U KANFANARU ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA U OKVIRU PROGRAMA "TEHNIČKE INOVACIJE I MLADI"

 

Udruga inovatora Hrvatske  u suradnji sa  Udrugom inovatora Kanfanar Rovinj  u Osnovnoj školi Petra Studenca, Kanfanar dana 10. studenog 2020. održala je edukativnu radionicu za mlade: 

„Pulsomjer“ u okviru programa Tehničke inovacije i mladi. 
Učenici sedmog razreda njih sedmero sudjelovali su u izradi uređaja za

mjerenje otkucaja srca: „Pulsomjer“. 
Uz stručno vodstvo gospodina  Zvonimira Vađona, stalnog vanjskog suradnika Udruge inovatora Hrvatske i svesrdnu pomoć gospođe Ane Vađon učenici su s uspjehom izradili svoj uređaj. 
U uvodnom dijelu učenici su imali priliku čuti zanimljive podatke o otkucajima srca u životinja (žirafe, kita, ptice kolibrića i rovke). Uvod su ocijenili jako pozitivno jer su usvojili nova saznanja. 
Radionicu je došao pogledati i ravnatelj  škole gospodin Ivor Kuček i tom prigodom mu je gospođa Silvana Svilar, zamjenica gl. tajnika uručila zahvalnicu Udruge inovatora Hrvatske za podršku edukacijama učenika i razvijanje kreativnosti kod učenika u školi i prekrasnu suradnju.

Na radionici je bio i predsjednik Društva inovatora Kanfanar – Rovinj   Marčelo Marić.

Radionica je odrađena uz stroge epidemiološke mjere. 

radionica Kanfanar 2019

EDUKATIVNE RADIONICE ODRŽANE U OSNOVNOJ ŠKOLI

PETAR STUDENAC U KANFANARU

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Društva inovatora Kanfanar - Rovinj održane su tri edukativne radionice u okviru Programa Arhimed. Radionica za učenike nižih razreda s temom  „ Izrada inovativne igračke „- likovna radionica na kojoj je  sudjelovalo  25 učenika. Na radionicama inspirirane Nikolom Teslom  na temu“ BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE“ sudjelovali su učenici osmog  njih 22  i sedmog razreda njih 18.. Radionice su održane u Osnovnoj školi Petar Studenac  u Kanfanaru 29.travnja 2019.  Predavač, Zvonimir Vađon, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji stručni učitelj i mentor u I. tehničkoj školi Tesla, sada vanjski suradnik Visoke škole za informacijske tehnologije održao je kratko uvodno predavanje o važnosti i utjecaju Nikole Tesle na izum i razvoj bežičnog prijenosa energije. Nakon predavanja učenici su izvodili pokuse poznatih znanstvenika poput Michaela Faradaya, Heinricha Lenza i drugih.

Učenici su iskazali veliki interes i s oduševljenjem sami sastavljali model bežičnog prijenosa energije. Na dvije radionice na istu temu sudjelovala su 43 učenika.

Isti dan za učenike nižih razreda, njih 25 održana je radionica: Izrada inovativne igračke. Radionicu je vodila Mirjana Tomašević Dančević, profesorica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Uvodnim predavanjem i fotografijama dizajna različitih modela namještaja uvela je učenike u rad i potaknula njihovu kreativnost i inovativnost u izradi zadatka.

Učenici su bili veoma maštoviti i izradili svoje kreacije stolova, stolaca, fotelja i ležaljki.

Silvana Svilar v.d. glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske  zahvalila se ravnatelju i učiteljima na iskazanom interesu za ponovni dolazak u Osnovnu školu u Kanfanaru kao i učenicima na sudjelovanju u radionicama i najavila nove radionice za jesen.