1339_4120_tehnickeinovacijemladioutlines861.jpg
 

 ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA U OKVIRU PROGRAMA "TEHNIČKE INOVACIJE I MLADI"

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Društva inovatora Kanfanar – Rovinj u Osnovnoj školi Petra Studenca, Kanfanar dana 12. studenog 2021. održana je edukativna radionica za mlade „Mahalica“ u okviru programa Tehničke inovacije i mladi.
Učenici osmog razreda, njih 12 sudjelovali su u izradi uređaja „Mahalica“. Uz upotrebu lemilice zalemili su dijelove uređaja prema priloženoj shemi. Nakon završenog uređaja voditelj ih je upoznao s osnovama programiranja i svaki učenik si je po svojoj želji programirao svoje ime ili neki znak.
Uz stručno vodstvo gospodina Zvonimira Vađona, stalnog vanjskog suradnika Udruge inovatora Hrvatske i svesrdnu pomoć gospođe Ane Vađon učenici su s uspjehom izradili svoj uređaj i bili su oduševljeni što su s uspjehom programirali riječi koje su zaželjeli.
U uvodnom dijelu učenici su imali priliku čuti zanimljive podatke razvoju elemenata za rasvjetu. Od pronalaska prve žarulje sa ugljenom niti (Swan 1860), unapređenju (Edison 1879), pokusima Tesle sa fluorescentnom rasvjetom (1890), razvoju i primjeni današnjih žarulja sa volframovom žarnom niti (Franjo Hanaman 1903) i tehnologiji i primjeni svjetlećih dioda (LED) njihovom doprinosu u ekološkom smislu. Uvod su ocijenili jako pozitivno jer su usvojili nova saznanja.

 

U OSNOVNOJ ŠKOLI PETRA STUDENCA U KANFANARU ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA U OKVIRU PROGRAMA "TEHNIČKE INOVACIJE I MLADI"

 

Udruga inovatora Hrvatske  u suradnji sa  Udrugom inovatora Kanfanar Rovinj  u Osnovnoj školi Petra Studenca, Kanfanar dana 10. studenog 2020. održala je edukativnu radionicu za mlade: 

„Pulsomjer“ u okviru programa Tehničke inovacije i mladi. 
Učenici sedmog razreda njih sedmero sudjelovali su u izradi uređaja za

mjerenje otkucaja srca: „Pulsomjer“. 
Uz stručno vodstvo gospodina  Zvonimira Vađona, stalnog vanjskog suradnika Udruge inovatora Hrvatske i svesrdnu pomoć gospođe Ane Vađon učenici su s uspjehom izradili svoj uređaj. 
U uvodnom dijelu učenici su imali priliku čuti zanimljive podatke o otkucajima srca u životinja (žirafe, kita, ptice kolibrića i rovke). Uvod su ocijenili jako pozitivno jer su usvojili nova saznanja. 
Radionicu je došao pogledati i ravnatelj  škole gospodin Ivor Kuček i tom prigodom mu je gospođa Silvana Svilar, zamjenica gl. tajnika uručila zahvalnicu Udruge inovatora Hrvatske za podršku edukacijama učenika i razvijanje kreativnosti kod učenika u školi i prekrasnu suradnju.

Na radionici je bio i predsjednik Društva inovatora Kanfanar – Rovinj   Marčelo Marić.

Radionica je odrađena uz stroge epidemiološke mjere. 

 

EDUKATIVNE RADIONICE ODRŽANE U OSNOVNOJ ŠKOLI

PETAR STUDENAC U KANFANARU

 

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i Društva inovatora Kanfanar - Rovinj održane su tri edukativne radionice u okviru Programa Arhimed. Radionica za učenike nižih razreda s temom  „ Izrada inovativne igračke „- likovna radionica na kojoj je  sudjelovalo  25 učenika. Na radionicama inspirirane Nikolom Teslom  na temu“ BEŽIČNI PRIJENOS ENERGIJE“ sudjelovali su učenici osmog  njih 22  i sedmog razreda njih 18.. Radionice su održane u Osnovnoj školi Petar Studenac  u Kanfanaru 29.travnja 2019.  Predavač, Zvonimir Vađon, inženjer elektrotehnike, dugogodišnji stručni učitelj i mentor u I. tehničkoj školi Tesla, sada vanjski suradnik Visoke škole za informacijske tehnologije održao je kratko uvodno predavanje o važnosti i utjecaju Nikole Tesle na izum i razvoj bežičnog prijenosa energije. Nakon predavanja učenici su izvodili pokuse poznatih znanstvenika poput Michaela Faradaya, Heinricha Lenza i drugih.

Učenici su iskazali veliki interes i s oduševljenjem sami sastavljali model bežičnog prijenosa energije. Na dvije radionice na istu temu sudjelovala su 43 učenika.

Isti dan za učenike nižih razreda, njih 25 održana je radionica: Izrada inovativne igračke. Radionicu je vodila Mirjana Tomašević Dančević, profesorica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Uvodnim predavanjem i fotografijama dizajna različitih modela namještaja uvela je učenike u rad i potaknula njihovu kreativnost i inovativnost u izradi zadatka.

Učenici su bili veoma maštoviti i izradili svoje kreacije stolova, stolaca, fotelja i ležaljki.

Silvana Svilar v.d. glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske  zahvalila se ravnatelju i učiteljima na iskazanom interesu za ponovni dolazak u Osnovnu školu u Kanfanaru kao i učenicima na sudjelovanju u radionicama i najavila nove radionice za jesen.

U  OSNOVNOJ ŠKOLI PETRA STUDENCA U KANFANARU

ODRŽANO PREDAVANJE „INTELEKTUALNO VLASNIŠTVO – OBLICI I POSTUPCI ZAŠTITE, ULOGA I ZNAČAJ“

 

Udruga inovatora Hrvatske obilježila je početak nove školske godine s organizacijom edukativnog predavanja za učitelje Osnovne škole Petra Studenca u Kanfanaru. 
Predavanje se održalo 17. rujna 2019. godine u okviru Programa Arhimed academia. 
Gospodin Rene Kajp, dugogodišnji suradnik i konzultant Udruge inovatora Hrvatske za intelektualno vlasništvo održao je predavanje pod nazivom:

„Intelektualno vlasništvo – oblici i postupci zaštite, uloga i značaj“. 

Predavača i sve prisutne pozdravio je ravnatelj škole gospodin Ivor Kuček i naglasio da je dosadašnja suradnja veoma učinkovita jer ovo predavanje je osmo u nizu edukativnih predavanja i radionica. Silvana Svilar, zamjenica gl. tajnika zahvalila se ravnatelju i svim učiteljima na dosadašnjoj suradnji i naglasila da će se ta suradnja nastaviti i u ovoj školskoj godini i proširiti i na područne škole. 
U prepunoj učionici Osnovne škole okupio se 21 član Učiteljskog vijeća, stručni suradnik i ravnatelj s velikim zanimanjem poslušali predavanje. Gospodin Rene Kajp održao je predavanje o svim vidovima zaštite, važnosti zaštite, utjecaju i vrijednosti patenata za tvrtke i velike kompanije. Govorio je i o autorskom pravu i svim srodnim pravima. Nakon predavanja uslijedila su i pitanja predavaču, što ukazuje na interes i važnost edukacije u području intelektualnog vlasništva. U organizaciji predavanja veliku pomoć  pruža Društvo inovatora Kanfanar – Rovinj, a na predavanju je bio prisutan i

Marčelo Marić, predsjednik Društva  inovatora  Kanfanar – Rovinj

 

U OSNOVNOJ ŠKOLI ŠIJANA ODRŽANO PREDAVANJE

„KAKO POTAKNUTI KREATIVNOST

I INOVATIVNOST KOD MLADIH“

 

Na poziv Osnovne škole Šijana  iz Pule Udruga inovatora Hrvatske uz suorganizaciju Saveza inovatora Istarske županije i Društva inovatora Pula organizirala je predavanje u Osnovnoj školi Šijani u Puli.

„Kako potaknuti kreativnost i inovativnost kod mladih“ naziv je predavanja održanog 29. listopada 2019. u 18:00 sati u zbornici OŠ Šijana za 50-tak učitelja.

Predavanje je održala Nikoleta Vujović, vanjski suradnik Udruge inovatora Hrvatske i potpredsjednica Centra Mentis – centra za kontrolu stresa i razvoj uma. Sve prisutne pozdravila je gospođa Alma Tomljanović, ravnateljica i iskazala veliko zadovoljstvo što Udruga inovatora Hrvatske organizira predavanja i radionice za učitelje i učenike osnovnih škola. Osnovna škola je spremna i za daljnju suradnju u okviru svih programskih aktivnosti Programa Arhimed Academia.

Prisutnima se obratila i Silvana Svilar, zamjenica glavnog. tajnika UIH-a i zahvalila na toplim riječima dobrodošlice i obećala nastavak suradnje u budućnosti. U uvodnom dijelu predavanja Nikoleta Vujović je govorila o kreativnosti, definiciji kreativnosti, sustavu za lakše pamćenje. Predavačica se osvrnula na inovacije i nužnost podrške kreativnim idejama bez kojih, kako je rekla, nema niti inovacija, a predstavila je i načine poticanja kreativnosti, brzog učenja i pamćenja te načina pristupa edukatora predavanjima za djeci i mlade, istaknuvši između ostalog primjer memorijskih kuka povezanih sa Sustavom memorijskih kuka dr. Bruna Fursta.