top of page

22. OBRTNIČKI SAJAM ISTRE

ISTARSKI INOVATORI IZLOŽILI 10 INOVACIJA NA OBRTNIČKOM SAJMU U PULI

Na pulskoj Karolini od 03. do 06. listopada održavao se  22. jubilarni Obrtnički sajam Istre.   Organizator sajma je bila Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora pula. Pokrovitelj je   
 bilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske, a glavni  je sponzor sajma bila Istarska kreditna banka d.d. Umag. Na ovogodišnjem sajmu  na površini od 870 četvornih metara natkrivenog prostora i 530 m2 otvorenog izložbenog prostora  svoje proizvode i usluge izlagalo je ukupno 132 izlagača - obrtnika i malih poduzetnika iz Hrvatske Srbije,Slovenije, Bosne i Hercegovine te Italije.  
 Posjetitelji su na štandovima mogli razgledati, degustirati i kupiti gastro delicije iz cijele zemlje - od bučinog i maslinovog ulja do slavonskih suhomesnatih proizvoda, preko vina i meda, sve do biljaka, te se upoznati s djelatnošću mnogih malih obrta, koji se bave obradom metala i drva, proizvodnjom i prodajom vrata i prozora, klima uređajima, strojeva za hidrauliku pa sve do krojačkih obrta. 
Savez udruga inovatora istarske županije ove godine izložio je 10 inovacija Društva inovatora Kanfanar Rovinj i Društva inovatora Pula i to:
1.  Sustav za zaštitu uzgajališta školjaka autora Ervina Matića P20190724A
2. Naprava za održavanje branika na cestama i autocestama autora Ervina Matića- P20191565A
3. Medira - napitak za antioksidansku zaštitu autora Mije Miljaka i Dubravke Orlić Bašlin – P20150464A    
4. Postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog uljnog macerata iz  vinarskog i maslinarskog

    bio otpada autora Milisavljević Ozrena - P20190305A     
5. Uređaj za zaštitu brodske mreže (električne) - autora  Dujović Davora - P20191090A
6. Polybilliards - igrači stolovi autora Silvia Budićina  – D20190033A
7. Pumpa za pražnjenje tekućina iz plovila autora Lina  Rajka- P20191659A
8. Stolna mini solana autora Ivana Zidara - D20190077A
9. Sustav za blokiranje vilice motocikla autora Marijana Ferenčića– P20190238A

10.Modularni višenamjenski namještaj autora  Zorana Črnje- P20191649A                

Ovo predstavljanje istarskih inovatora ocjenjujemo uspješnim a i omogućili smo građanima da se upoznaju sa inovacijama s kojima  će se sudjelovati na Nacionalnoj izložbi inovacija ''ARCA''  2019 u Zagrebu
Moramo istaći poseban interes sredstava priopćavanja a posebno HRT1 ,Nova tv ,Radio Pulu, Radio Labin i TV ISTRA ( emisija zemlja emocija-koje su u posebnim emisijama predstavili sve inovacije i inovatore koji su izlagali na sajmu. Moramo posebno naglasiti i objavljivanje posebnih članaka u Glasu istre te opširno predstavljanje inovacija Ervina Matića i Lina Rajka.  
Neki su inovatori ostvarili značajan poslovni interes kao što je  poseban interes iskazan je i za

“Napravu za održavanje branika na cestama i autocestama, te Sustav za zaštitu uzgajališta školjaka autora Ervina Matića i Uređaj za zaštitu (brodske, električne) mreže autora Davora Dujovića te „Pumpa za pražnjenje tekućina iz plovila“autora Lina Rajka. Sudjelovanje istarskih inovatora na 21.Obrtničkom sajmu Istre   ostvareno je uz značajnu potporu Obrtničke komore Istre i Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Na 22. Obrtničkom sajmu sudjelovali su na posebnim štandovima i inovatori  koji su komercijalizirali svoje inovacije  i to Svijet biljaka d.o.o iz Vodnjana i „ŠPEŽA“ iz Rovinja,Obrt za obradu metala Pokrajac iz rovinjskog sela.

Anchor 1
bottom of page