top of page
budicin.jpg

Budicin Sergio

Pula

Područje inovacija:

Uporabna pomagala

Naprava za stavljanje očnih kapi

4.jpg
3.jpg
1.jpg

Ovaj izum spada u oblast medicinskih pomagala koja služe za pomoć pri kapanju kapi u oči. Tehnički problemi koji se rješavaju ovim izumom jesu kako kod kapanja u oči,spriječiti dodir kapaljke i trepavice, namjestiti kapaljku točno iznad sredine zjenice, otkloniti nužnost viziranja i omogućiti lagano, brzo i precizno namještanje naprave koja rješava ove tehničke   probleme. U uputama jednog od dvaju lijekova za liječenje glaukoma napisane su precizne preporuke da se kapaljkom nikako ne smiju dirati trepavice jer se može inficirati sam lijek. Radi toga ova naprava sigurno razdvaja bočicu od oka.

Ujedno ona služi i kao vodilica za istovremeno centriranje obaju oka.

Dok sprava miruje, bez potrebe posebnog nadziranja, pomičemo bočicu vodilicama i unosimo lijek u oči.

Naprava se sastoji od gornje korice (10) i donje korice (12), po kojima kliže bočica  na nužnu udaljenost od trepavica, graničnika (22) s kojima određujemo raspon djelovanja naprave ovisno o razmaku zjenica, oslonaca (14) s kojima podešavamo usporednost sa licem, podupirača kapaka (18) s kojima onemogućavamo njihovo treperenje,  umetnih podložaka (20) kojima se oslonci (14) prilagođavaju sredini jagodica i laganim pritiskom prstiju pričvršćujemo napravu na licu, dugačkih vijaka (24) i matica (16) kojima sve elemente povezujemo i podešavamo na način koji omogućava lako i precizno ukapanje kapi u oči.

Dizalica za školske trpezarijske stolove

5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Suvremeni pomični, sklopivi, trpezarijski stolovi imaju četiri kotača i ugrađene stolce i teže oko 120 kg . Sklapaju se u sredini i potrebno ih je pomicati prilikom čišćenja na način da se sklope ili podignu u sredini, koliko je potrebno za dovesti kotače u funkciju. Obzirom da to obično radi samo jedna osoba, potrebna je naprava koja bi olakšala postupak.

Ovaj izum spada u oblast specifičnih naprava za dizanje i pomicanje stolova. Dizalica za školske trpezarijske stolove ja naprava koja rješava tehnički problem pomicanja i premještanja teških, školskih, sklopivih stolova, osiguravajući pritom stol protiv slučajnog zatvaranja/sklapanja, a pružajući pritom sigurni,  pomični oslonac u sredini težišta stola radi pomicanja/premještanja stolova. Napravljena je od postolja (10), na kotačima (34), na kojem se nalazi hidraulična dizalica (22), sa ostalim elementima za upravljanje. Postolje mora biti određene širine kako bi prošlo između nogu stola. Dizalica se podvlači pod stol i nakon što smo provjerili da je gornja platforma(14) u donjem položaju i da je ventil za ispuštanje (32) zatvoren, potom treba vizirati sredinu stola, inače predstavljenu spojem dviju polovica koje ga sastavljaju, i podmetnuti dizalicu sve do kontakta sa ručkom dizalice (18). Tada je gornja platforma (14) točno pozicionira ispod spomenutih poluga i bit će dovoljno djelovati na ručku pumpe (26) kako bi odignuli stol od poda, a dizalica preuzela dio tereta. Nakon što smo stol podigli, možemo ga s lakoćom premještati zbog kotača (34) na postolju dizalice. Obzirom na nosivost same hidraulične dizalice (22)  2 tone, stol može ostati na njoj sve do kraja čišćenja i vraćanja stola na mjesto.  

Ova dizalica je vrlo specifična jer osim za navedenu namjenu teško da bi mogla naći drugu  primjenu.

Sa druge strane, upravo zato ne postoji dizalica koja bi problem premještanja tih stolova riješila.

bottom of page